علت ریزش مو وهر آنچه باید درباره آن بدانید
همه ما دوست داریم موهایی پرپشت و زیبا داشته باشیم و در راستای رسیدن به این هدف کارهای متنوعی انجام میدهیم. از جمله مصرف مواد مغذی برای سلامت و زیبایی موها، مصرف داروهای مکمل، استفاده از ماسکهای مو و محصولات مراقبتی و مواردی از این دست. مشکل زمانی پیش میآید که ریزش موها به طور غیرمعمول اتفاق میافتد و علت ریزش مو به یک علامت سوال تبدیل میشود. سبک زندگی، وراثت و ابتلا به برخی از بیماریها، عوامل مهم و تأثیرگذار بر وضعیت موها به شمار میروند.
پس چنانچه دچار مشکل ریزش مو شدهاید، ابتدا بایستی به بررسی دلایل بروز آن پرداخته و سپس نسبت به رفع آن اقدام کرد. در این مقاله به جزئیات این مسئله پرداخته شده است تا به پاسخ منطقی برای این دغدغه برسیم.
آنچه در این مقاله میخوانیم:
- علت ریزش مو چیست؟
- ریزش موی نرمال چقدر است؟
- ریزش مو سکهای چیست؟
- آیا علت ریزش مو در مردان و زنان متفاوت است؟
- آیا ریزش مو در مردان شایعتر از زنان است؟
- آلوپسی یا ریزش مو میتواند دائمی باشد؟
- راههای جلوگیری از ریزش موها
علت ریزش مو چیست؟
ریزش مو یک مشکل شایع است که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از علل شایع ریزش مو در ادامه مورد بحث قرار گرفتهاند.
1- ژنتیک
ریزش موی ارثی (آلوپسی آندروژنتیک) شایعترین علت ریزش مو در مردان و زنان است. این نوع ریزش مو معمولاً در مردان در سنین 20 تا 30 سالگی شروع میشود و در زنان هم در سنین 40 تا 50 سالگی شاهد بروز این مشکل هستیم.
2- تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی مانند یائسگی، بارداری و زایمان میتوانند باعث ریزش مو در زنان شوند. در مردان هم اختلالات هورمونی عاملی تأثیرگذار محسوب میشود.
3- اختلالات تیروئید
مورد دیگر که در بحث علت ریزش مو یک مشکل شایع به شمار میرود، اختلالات تیروئید مانند کمکاری تیروئید و یا پرکاری تیروئید است که باید پزشک متخصص در این مورد با انجام آزمایشات به نتیجه برسد.
4- استرس
استرس یکی از عوامل تأثیرگذار بر وضعیت سلامت بدن است که میتواند در ریزش موها هم دخیل باشد.
5- کمبود ویتامینها و مواد معدنی
کمبود ویتامینها و مواد معدنی مانند آهن، روی و بیوتین در سلامت موها اثر مستقیمی دارند و عدم دریافت آنها در بدن میتواند باعث ریزش مو شود.
6- مصرف داروها
مصرف برخی از داروها مانند داروهای شیمیدرمانی، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی(NSAIDs) و داروهای ضدافسردگی با ریزش مو رابطه دارند.
7- بیماریها
بروز برخی از بیماریها مانند بیماری خود ایمنی، آلوپسی آره آتا و آلوپسی آندروژنتیک میتوانند ریزش مو را به دنبال داشته باشند.
در ادامه به برخی از دلایل اثرگذار دیگر در ریزش مو اشاره میشود:
- کمخونی ناشی از فقر آهن
- کشیدن سیگار
- مصرف الکل
- کمآبی بدن
- شرایط آب و هوایی نامناسب
- کمبود ویتامین B
- مصرف بیش از حد ویتامین A
- شستشوی غلط موها
- بالا رفتن سن
- شیمیدرمانی
- کاهش شدید وزن
- کمبود پروتئین در رژیم غذایی
- اعمال جراحی خاص
- وجود عفونت در بدن
- استفاده از محصولات بهداشتی نامناسب
- استفاده از رنگ مو و صافکنندههای شیمیایی
- استفاده از شامپوهای از بین برنده رطوبت مو
- مدل موی نامناسب
- ریزش مو ترکیبی
در برخی موارد، ریزش مو میتواند به دلیل عوامل ترکیبی ایجاد شود. به عنوان مثال، یک فرد ممکن است به طور همزمان زمینه ژنتیک و همینطور استرس داشته باشد و از محصولات نامناسب بهداشتی برای مراقبت از موی خود هم استفاده کند.
ریزش موی نرمال چقدر است؟
ریزش موی نرمال به ریزشی گفته میشود که در حد معمول باشد و باعث ایجاد طاسی یا کمپشتی موها نشود. به طور کلی، ریزش روزانه 100 تا 200 تار مو در افراد سالم طبیعی است. این ریزش معمولاً در اثر چرخه طبیعی رشد موها ایجاد میشود.
در چرخه رشد مو، موها در مراحل مختلفی قرار دارند:
- فاز آناژن: این مرحله، مرحله رشد مو است و حدود 80 درصد از موها در این فاز هستند.
- فاز کاتاژن: به این مرحله، مرحله گذار گفته میشود و حدود 10 درصد از موها در این فاز قرار دارند.
- فاز تلوژن: در این فاز موها در حالت استراحت هستند و حدود 10 درصد از موها در این وضعیت قرار دارند.
در فاز تلوژن، موها از فولیکول مو جدا شده و میریزند. این ریزش معمولاً در هنگام شانه کردن، برس کشیدن یا دوش گرفتن اتفاق میافتد.
اگر ریزش موی شما بیشتر از 200 تار مو در روز باشد، ممکن است نشانه یک مشکل زمینهای باشد که ترجیحا با مشورت پزشک علت ریزش مو را میبایست پیدا کرد.
برای خواندن مقاله "نگران ریزش مو بعد از کرونا نباشید" اینجا کلیک کنید.
ریزش مو سکه ای چیست؟
ریزش مو سکهای یا آلوپسی آره آتا (Alopecia areata) نوعی اختلال خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله میکند. این حمله باعث میشود که فولیکولهای مو کوچک شوند و موهای نازکتری رشد کنند. با گذشت زمان، فولیکولهای مو ممکن است به طور کامل از بین بروند و باعث ریزش کامل مو در آن ناحیه شوند.
ریزش مو سکهای معمولاً به صورت لکههای گرد یا بیضی شکلی در پوست سر ظاهر میشود. این لکهها ممکن است در هر قسمت از بدن از جمله ریش، ابرو، مژه و بدن ظاهر شوند.
علت دقیق این نوع ریزش مو مشخص نیست، اما به نظر میرسد که ژنتیک و عوامل محیطی در آن نقش دارند. این مدل ریزش مو میتواند در هر سنی رخ دهد، اما معمولاً در کودکان و جوانان شایعتر است.
در اکثر موارد، ریزش مو سکهای موقتی است و موها به طور خود به خود رشد میکنند. با این حال، در برخی موارد میتواند دائمی باشد.
درمان ریزش مو سکهای شامل موارد متعددی است که از داروهای خوراکی گرفته تا داروهای موضعی را در بر میگیرند. اما حتما باید به تشخیص پزشک این داروها مصرف شوند.
آیا علت ریزش مو در مردان و زنان متفاوت است؟
بله، علت ریزش مو در مردان و در زنان متفاوت است. البته دلایل مشترکی هم وجود دارد که پیشتر به آنها اشاره شده است.
علت شایع ریزش مو در زنان
دلایل ریزش مو در زنان در چند دسته کلی و اصلی قابل تقسیمبندی هستند و عبارتاند از:
- شروع دوره یائسگی
- افزایش ترشح سطح هورمون آندروژن
- کاهش ترشح سطح هورمون استروژن و پروژسترون
- شروع دوره بارداری
- شروع دوره شیردهی
- سندروم تخمدان پلیکیستیک
علت شایع ریزش مو در مردان
در مردان هم دلایل ریزش مو در چند دسته قبل تقسیمبندی میشوند که به آنها اشاره میشود:
- مصرف بیش از حد مجاز مکملهای بدنسازی
- اختلال عصبی کندن مو
آیا ریزش مو در مردان شایعتر از زنان است؟
ریزش مو در مردان بیشتر از زنان است. ریزش موی ارثی مردانه شایعترین علت ریزش مو در آقایان محسوب میشود. این نوع ریزش مو معمولاً با عقبنشینی خط مو در شقیقهها و بالای سر شروع میشود.
آلوپسی یا ریزش مو در زنان در قسمت بالای سر رخ میدهد. کاهش تارهای مو ارثی زنان معمولاً با نازک شدن موها و کم پشتشدن آنها شروع میشود.
آلوپسی یا ریزش مو میتواند دائمی باشد؟
این مسئله به علت ریزش مو بستگی دارد. اگر ریزش مو به دلیل ژنتیک باشد، معمولاً دائمی است و میتواند منجر به طاسی کامل شود. اما اگر ریزش مو به دلیل عوامل دیگری مانند استرس یا بیماری باشد، موقتی است. این نوع ریزش مو معمولاً پس از رفع علت زمینهای، به طور خود به خود برطرف میشود.
راههای جلوگیری از ریزش موها
راههای جلوگیری از ریزش موها به عوامل مختلفی بستگی دارد که باعث ریزش آنها شدهاند. اگر ریزش موی شما ناشی از عوامل سبک زندگی مانند استفاده بیش از حد از محصولات شیمیایی یا حرارت زیاد باشد، میتوانید با تغییر این عوامل از ریزش مو جلوگیری کنید.
در اینجا چند نکته برای جلوگیری از ریزش مو آورده شده است:
- از محصولات ملایم مراقبت از مو استفاده کنید. محصولات مراقبت از موی شیمیایی میتوانند به موها آسیب رسانده و ریزش مو را به دنبال داشته باشند.
- از ایجاد حرارت زیاد روی موهای خود اجتناب کنید. استفاده از سشوار، اتو مو و سایر وسایل حرارتی در لیست علت ریزش مو قرار دارند.
- موهای خود را به طور مرتب کوتاه کنید. کوتاه کردن منظم موها میتواند از بروز موخوره و سایر آسیبهای مو از جمله ریزش آنها جلوگیری کند.
- یک رژیم غذایی متعادل و سالم داشته باشید. یک رژیم غذایی مناسب میتواند موجب تامین مواد مغذی مورد نیاز موهای شما شود.
- از مکملهای غذایی حاوی ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها استفاده کنید. مکملهای غذایی میتوانند در تامین مواد مغذی مورد نیاز موهای شما کمککننده باشند.
- استرس را در زندگی خود مدیریت کنید. استرس از جمله عواملی است که میتواند باعث ریزش مو شود.
- اگر ریزش موی شما ناشی از یک بیماری زمینهای باشد، درمان آن بیماری باعث میشود مشکل ریزش موها برطرف شود.
- استفاده از روغن های ارگانیک و اسانس های ضروری
روغنهای ضروری یا اسانس از مواد گیاهی قوی ساخته شدهاند. روغنهای اسانس را میتوان با روغنهای حامل مانند روغن جوجوبا و روغن بادام شیرین مخلوط کرد و به عنوان روشی برای درمان ریزش مو و تحریک رشد مو به کار برد. برخی از روغنهای اسانسی ممکن است موهای شما را قویتر کنند.
برخی روغنهای ضروری برای رشد مو عبارتند از:
اگر به دنبال تقویت و جلوگیری از ریزش موی خود هستید پکیج ضد ریزش مو (بادام شیرین+ رزماری + نعناع فلفلی) را امتحان کنید. همانطور که در این مقاله گفتیم استفاده از روغنهای گیاهی مانع از ریزش ناگهانی مو و ریزش موی ارثی میشوند. با خرید این پکیج به تقویت و درمان ریزش موهای خود کمک کنید و از داشتن موهایی سالم و ضخیم لذت برید.
برای خرید پکیج ضدریزش مو اینجا کلیک کنید.
سخن پایانی
ریزش مو یک اتفاق ناخوشایند است که باعث بروز نگرانی میشود. چرا که داشتن مو در زیبایی ظاهری فرد اثر چشمگیری دارد. از این رو بررسی علت ریزش مو ضروری است.
دلایل ریزش مو متنوع هستند، از عامل ژنتیک گرفته تا عوامل محیطی و ابتلا به بیماریهای خاص را شامل میشوند. آنچه مهم است پیدا کردن علت بروز این مشکل است و سپس رسیدگی و تقویت موها باید انجام گیرد.
اگر برخی از توصیهها را پیش گرفت شاید بتوان گفت که عمده این مشکل هم برای زنان و هم برای مردان برطرف شود:
- دوری از استرس
- عدم مصرف دخانیات و مشروبات الکلی
- استفاده از محصولات مراقبتی مناسب جنس مو
- مصرف مواد مغذی برای سلامت موها
از جمله روشهایی هستند که میتوان انجام داد و تا حد زیادی موفق به پیشگیری از ریزش موها شد.
زمانی که با انجام این کارها ریزش مو ادامه داشت، حتما باید به پزشک مراجعه کرد تا با انجام آزمایشات و بررسی وضعیت فرد از نظر مصرف داروها، علت مشکل پیدا شود و دوره درمان را شروع کرد.
مطالب این مقاله تا چه اندازه برای شما مفید بود؟
اگر پرسش یا نظری درباره این مطلب دارید، اینجا مطرح کنید