
علت ریزش مو وهر آنچه باید درباره آن بدانید
چند علت ریزش مو در مردان و زنان
تیروئید و ریزش مو
کمکاری و پرکاری تیروئید شدید و طولانی مدت باعث ریزش موها و نازک شدن موی سر میشوند. برخی از اشکال کمکاری و پرکاری تیروئید به طور ناگهانی ظاهر میشوند و زود تشخیص داده میشوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است ماهها یا سالها قبل از تشخیص وجود داشته باشند. ریزش موها به دلیل بیماری تیروئید چند ماه پس از شروع بیماری تیروئید خود را نشان میدهد. بیماریهای مربوط به تیروئید مانند بیماری آلوپسی آره آتا که یک بیماری خودایمنی است علت ریزش مو سکهای است و حتی باعث طاسی قسمت زیادی از سر میشود. این مشکل در افراد مبتلا به بیماری خودایمنی تیروئید بیشتر از دیگر افراد اتفاق میافتد. سندرم تخمدان پلیکیستیک نیز با بیماری خودایمنی تیروئید مرتبط است و علائم آن ممکن است با ریزش موها ظاهر شود.
استرس و ریزش مو
تحقیقات رابطه مستقیمی بین استرس و ریزش موها را نشان میدهند. هنگامی که با یک رویداد سخت و شوکهکننده مانند طلاق یا جدایی، ورشکستگی یا سایر مشکلات مالی یا مرگ یکی از عزیزان روبرو شوید استرس زیادی بر شما وارد شده و گاهی حتی چرخه طبیعی زندگی را مختل میکند. عوامل استرسزای عاطفی به ریزش موقت مو منجر میشوند اما زمانی که استرس خود را کنترل کنید و یا برای درمان آن اقدام کنید معمولاً رشد طبیعی مو بازیابی میشود.

ریزش مو بعد از کرونا
هیچ مدرکی مبنی بر اینکه خود کرونا ویروس مستقیماً علت ریزش مو است وجود ندارد. در عوض پزشکان بر این باورند که استرس فیزیکی و احساسی ناشی از ابتلا به کووید-19 منجر به یک وضعیت ریزش موی برگشتپذیر به نام تلوژن افلوویوم میشود. این وضعیت، موهای فرد را به مرحله تلوژن یا مرحله استراحت چرخه رشد مو منتقل میکند که در نهایت منجر به ریزش مو می شود.
زمانی که به سیستم ایمنی بدن شوک وارد میشود بدن وارد حالت قفل شده و فقط بر روی فعالیتهای ضروری تمرکز میکند. رشد مو به اندازه سایر عملکردها ضروری نیست؛ به همین دلیل در چنین وضعیتی با ریزش موهای خود مواجه میشوید.
برای خواندن مقاله "نگران ریزش مو بعد از کرونا نباشید" اینجا کلیک کنید.
تفاوت ریزش مو در زنان و ریزش مو مردان
ریزش مو مردان
یکی از شایعترین علت ریزش مو مردان و زنان یک بیماری ژنتیکی به نام آلوپسی آندروژنیک است. آلوپسی آندروژنیک یک بیماری ریزش موها است که در اثر تغییر و عدم تعادل در هورمونهای مردانه به نام آندروژن - بهویژه دی هیدروتستوسترون (DHT) ایجاد میشود. هم مردان و هم زنان دارای این هورمونها هستند که به تنظیم رشد مو و سایر سیستمهای بدن کمک میکند. اعتقاد بر این است که سطوح بالای آندروژن باعث آلوپسی آندروژنیک میشود.
آلوپسی آندروژنیک بیماری است که در مردان معمولا باعث "ریزش موها با الگوی مردانه" میشود؛ به عبارتی دیگر ریزش مو مردان از جلوی سر شروع شود و باعث عقب رفتن خط مو و در نهایت موها به شکل "M" میریزد. در برخی از مردان، آلوپسی آندروژنیک باعث طاسی کامل میشود.
ریزش موی با الگوی مردانه تقریبا در اوایل زندگی برای مردان شروع میشود. با این حال اکثر مردانی که این نوع ریختن مو را تجربه میکنند، پس از 50 سالگی موی زیادی از فرد میریزد.

ریزش مو در زنان
همین وضعیت در زنان «ریزش موی الگوی زنانه» نامیده میشود، اما ریزش موها در زنان به جای متمرکز شدن بر قسمت جلویی یا تاج سر بسیار پراکندهتر است. موها به جای کچل شدن، ظاهری نازک به خود میگیرند.
با بالا رفتن سن بسیاری از زنان به دلیل نازک شدن مو متوجه کاهش موهای قسمتی از سر میشوند. تعداد بسیار کمی از زنان طاسی کامل را در نتیجه ریزش موی زنانه تجربه میکنند. آلوپسی آندروژنیک در جوانی اتفاق میافتاد اما پس از یائسگی بیشتر تجربه میشود.
یکی دیگر از تفاوتهای عمده بین ریزش مو مردان و زنان، نقاطی از زندگی است که زنان ریختن و کاهش موها را تجربه میکنند. تغییرات مو هنگام بارداری و پس از زایمان نمونههایی از ریزش مو در زنان است.
در دوران بارداری سطح استروژن افزایش مییابد ممکن است موهای ضخیم و سالم زنان باردار در ماههای پس از زایمان از بین بروند. ریزش موی پس از زایمان ناشی از کاهش سریع سطح استروژن است و اغلب در دهه 20 و 30 سالگی زنان رخ میدهد. این ریزش مو در زنان اغلب موقتی است و رشد مو پس از چند ماه تنظیم میشود.
علت ناگهانی ریزش مو
مشکلات تغذیهای مانند کمبود بیش از حد آهن یا دریافت بیش از حد ویتامین A یک علت ریزش مو ناگهانی است. داروهای خاص رقیقکننده خون یا داروهای شیمی درمانی از دیگر علل ریزش ناگهانی مو در زنان و مردان هستند.
یکی دیگر از دلایل ریزش موی ناگهانی ریزش موی تلوژن افلوویوم حدود سه تا شش ماه پس از اینکه دچار یک مشکل استرسزا شوید رخ میدهد. برخی از عوامل استرسزا که باعث بروز این بیماری میشوند عبارتند از:
- عمل جراحي
- زایمان
- طلاق گرفتن یا از دست دادن شغل
- مرگ نزدیکان
- استرس روانی
- مصرف داروهای خاص
- داشتن تب بالا
- بهبودی پس از یک بیماری
ریزش ناگهانی مو به دلیل تلوژن افلوویوم حتی ممکن است چند ماه پس از این رویدادهای استرسزا رخ دهد.
ریزش مو سکه ای
آلوپسی آره آتا یا ریزش مو سکه ای نیز یک نوع ریزش موی دیگر است که اغلب به صورت لکههای طاس گرد ظاهر میشود. در چنین حالتی موهای شما به طور ناگهانی میریزد. این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به فولیکولهای مو حمله میکند. علاوه بر موهای سر ابروها و مژهها ممکن است به صورت تکههای کوچک بریزند. اگر فردی این بیماری را دارد باید به پزشک مراجعه کند. پزشک ممکن است دارویی برای درمان ریزش مو سکه ای و رشد مجدد مو تجویز کند.
روشهای درمان ریزش مو: از درمان سریع ریزش مو تا درمان قطعی
روشهای درمان و جلوگیری از ریزش مو ارثی
چندین راهحل برای درمان ریزش مو و جلوگیری از ریزش مو ارثی وجود دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
مصرف دارو
ماینوکسیدیل: ماینوکسیدیل که با نام Rogaine نیز شناخته میشود، محلول بدون نیاز به نسخه است که شما دو بار در روز روی پوست سر خود استفاده کنید. با افزایش گردش خون در ناحیه آسیب دیده پوست سر، به ضخیم شدن و تقویت فولیکولهای مو کمک می کند. هم مردان و هم زنان می توانند از Rogaine استفاده کنند. نتایج آن معمولاً پس از چهار تا هشت ماه استفاده نشان داده میشود.
فیناستراید - فیناستراید یک قرص تجویزی است که با جلوگیری از تبدیل تستوسترون به ماده ای به نام DHC که فولیکولهای مو را ضعیف میکند، جلوی ریزش موی ژنتیکی را میگیرد. فیناستراید یک بار در روز مصرف میشود و در صورت استفاده مداوم، میزان موفقیت بالایی در کاهش ریزش موی ارثی دارد.
استفاده از رژیم غذایی پر از پروتئین
مو از نوعی پروتئین (کراتین) تشکیل شده است، همان پروتئینی که در ناخنهای دست و پا وجود دارد. همچنین تعدادی مواد شیمیایی دیگر مانند کلسیم، مس، روی و آهن و همچنین مقدار کمی چربی در مو وجود دارد. همه افراد، صرف نظر از سن، برای حفظ رشد طبیعی مو باید پروتئین کافی مصرف کنند. پروتئین در گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، مقداری پنیر، لوبیا خشک، توفو، غلات و آجیل یافت میشود.
استفاده از داروی گیاهی برای ریزش مو ارثی
شما میتوانید از ترکیب یا پکیج روغن بادام شیرین، رزماری و نعناع فلفلی برای جلوگیری از ریزش مو ارثی استفاده کنید. روغنهای چوب سدر، اسطوخودوس، مریم گلی و نیز یلنگ یلنگ برای درمان ریزش مو به کار میروند. ترکیب موجود در این نوع روغنها رشد مو را تقویت میکند. هر شب یک یا چند تا از این روغنها را به مدت حداقل 2 دقیقه به پوست سر خود بمالید. سپس سر خود را در یک حوله گرم بپیچید تا روغن جذب شود.
مصرف روزانه روغن دانه کدو تنبل نیز به صورت خوراکی به بازگرداندن موهای شما کمک میکند. در یک مطالعه کوچک مردانی که به مدت 6 ماه هر روز چهار کپسول PSO مصرف کردند، شاهد افزایش 40 درصدی تعداد موهایشان بودند. روغن دانه کدو تنبل مانع از تبدیل تستوسترون به ترکیبی به نام DHT میشود که با ریزش موها مرتبط است.
نکات مراقبتی برای جلوگیری از ریزش مو و درمان ریزش مو
نکاتی که برای مراقبت از موها و جلوگیری از ریزش مو ( به هر دلیل که اتفاق افتاده است) باید رعایت کنید عبارتند از:
- از مدل موهایی که به موها فشار آورده و مو را میکشد خودداری کنید.
- از ابزارهای حالتدهنده مو با حرارت بالا مانند فرکننده و اتو مو زیاد استفاده نکنید.
- از رنگ مو کردن زیاد و دکلره کردن مو بپرهیزید.
- از شامپویی استفاده کنید که مناسب و سازگار با موهای شما باشد.
- از یک برس نرم ساخته شده از الیاف طبیعی استفاده کنید.
- نور درمانی سطح پایین را امتحان کنید.
- استرس خود را کنترل و درمان کنید. از ورزش یوگا برای کاهش استرس خود کمک بگیرید.
- مکملهای آهن را مصرف کنید؛ به خصوص اگر ریزش موی شما به دلیل کمخونی یا سیکلهای قاعدگی شدید است.

برای تقویت و جلوگیری از ریزش مو چکار کنیم؟
برخی از ریزشهای مو موقتی ( به دلیل استرس یا شوک ناشی از حادثه) هستند و در این گونه مواقع برای درمان سریع ریزش مو میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید.
مصرف مکمل
کمبود مواد مغذی در ریختن موها نقش دارد. مکملهای آهن، روی، نیاسین، ویتامین C، سلنیوم، ویتامین D و ویتامین B-12 به تقویت و رشد موهای قوی و سالم کمک میکنند.
روغنها و اسانسهای ضروری
روغنهای ضروری یا اسانس از مواد گیاهی قوی ساخته شدهاند. روغنهای اسانس را میتوان با روغنهای حامل مانند روغن جوجوبا و روغن بادام شیرین مخلوط کرد و به عنوان روشی برای درمان ریزش مو و تحریک رشد مو به کار برد. برخی از روغنهای اسانسی ممکن است موهای شما را قویتر کنند. برخی روغنهای ضروری برای رشد مو عبارتند از:
ماساژ پوست سر
ماساژ پوست سر روشی عالی برای تقویت رشد مو است. با تقویت گردش خون در ناحیه رشد و ماساژ پوست سر پس از هر بار شستوشو موهای شما سریعتر رشد میکنند.
رژیم غذایی
رژیم غذایی شما بر میزان ریزش موهای شما تأثیر میگذارد. خوردن یک رژیم غذایی حاوی پر از پروتئین و آنتی اکسیدانها به مبارزه با علائم استرس اکسیداتیوـ عوامل محیطی که به فولیکولهای مو آسیب میزند کمک میکند. توت فرنگی، زغال اخته، لوبیا و حبوبات، اسفناج و کلم پیچ همگی منابع آنتی کسیدان هستند.
شکر، چربیهای فرآوری شده، مواد نگهدارنده و الکل همگی در افزایش استرس اکسیداتیو نقش دارند. اگر به دنبال جلوگیری از ریزش موهای خود هستید، این نکته را در نظر داشته باشید.
ترک سیگار
سیگار کشیدن سلولهای موی شما را زودتر از موعد پیر و فولیکولهای مو را شکننده کند. با پزشک خود صحبت کنید تا برنامهای مناسب برای ترک سیگار ارائه دهد.
درمان قطعی ریزش مو
در برخی از موارد درمان قطعی ریزش مو امکانپذیر است و تنها با مراجعه به پزشک، مصرف دارو، تغییر رژیم غذایی یا تقویت کردن موها مشکل برطرف میشود. با رعایت نکات جلوگیری از ریزش مو نیز میتوان ریزش موی موقتی را به تدریج برطرف کرد. شاید به دنبال یافتن راهی برای درمان سریع ریزش مو باشید اما هرچیزی به زمان نیاز دارد و باید صبور باشید.
اگر به دنبال تقویت و جلوگیری از ریزش موی خود هستید پکیج ضد ریزش مو (بادام شیرین+ رزماری + نعناع فلفلی) را امتحان کنید. همانطور که در این مقاله گفتیم استفاده از روغنهای گیاهی مانع از ریزش ناگهانی مو و ریزش موی ارثی میشوند. با خرید این پکیج به تقویت و درمان ریزش موهای خود کمک کنید و از داشتن موهایی سالم و ضخیم لذت برید.
مطالب این مقاله تا چه اندازه برای شما مفید بود؟
اگر پرسش یا نظری درباره این مطلب دارید، اینجا مطرح کنید