خواص روغن بذر کتان ،ضد سرطان ، جلوگیری از بیماری قلبی و عروقی و ….
روغن بذر کتان غنی ترین منبع امگا3 طبیعی است و متخصصان بر این باورند که مقدار بالای اسیدهای چرب غیراشباع موجود در روغن بذر کتان به طور قابل توجهی از ابتلا به بیماری قلبی و عروقی پیشگیری می کند . در این مقاله به بررسی خواص روغن بذر کتان می پردازیم.
بذر کتان منبع غنی فیبر غذایی است که موجب کاهش کلسترول خون می شود و از نظر پزشکی برای پیشگیری از بیماری قلبی و عروقی و سرطان مفید تشخیص داده شده است . این ماده غذایی اخیرا توجه دانشمندان را برای پی بردن به نقش آن ها در بهبود سلامت قلب و عروق به خود جلب کرده است . روغن بذر کتان دارای اسید چرب از نوع امگا 3 و 6 است و این نامگذاری به ساختار شیمیایی این اسید چرب غیر اشباغ از لحاظ جایگاه پیوند دو گانه در ساختمان اسید چرب مربوط می شود .
بذر کتان حاوی مواد مغذی گیاهی است که برای بدن ضروری هستند و سلول های ما برای عملکرد صحیح خود به آن ها نیار دارند و باید از طریق مواد غذایی وارد بدن شوند ، چرا که بدن ما قادر نیست اکثر آن ها را بسازد . روغن بذر کتان خطر بیماری قلبی و تصلیب شرایین یا سخت شدن دیواره رگ ها را کاهش می دهد واین از خواص روغن بذر کتان است .
مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده است که امگا 3 موجود در بذر کتان به طور قابل توجهی خطر بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد و کلسترول بد خون و تری گلیسیرید را نیز کنترل می کند .
همچنین امگا 3 با ممانعت از تجمع پلاکت های خون باعث کاهش فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاری خون می شود و سطوح فیبرینوژن یعنی ماده ای که با تغییرات باعث انعقاد خون می شود را کاهش می دهد .
این ماده غذایی برای سرطان ،پرفشاری خون ، پسوزیازیس (التهاب پوست و پوسته ریزی و اگزما ) ، اختلالات خود ایمنی مثلا التهاب مفاصل و ام اس مفید است .
نکته مهم این است که روغن بذر کتان به حرارت حساس بوده و به همین خاطر این روغن را باید به غذایی مثل سالاد اضافه کرد و هرگز نباید در پخت و پز استفاده کرد و حرارت داد .
برای نگهداری در منزل باید از ظروف شیشه ای تیره رنگ و دور از نور و حرارت استفاده کرد .
افراد با تنگی مری ، تنگی لوله گوارش ، دچار انسداد روده باریک و التهاب روده ای حاد منع مصرف دارند و زنان شیرده و باردار با احتیاط و با نظر پزشک باید مصرف کنند .همچنین مصر بذر کتان به همراه داروی می تواند موجب تاخیر در جذب آن شود .
آشنایی با خواص روغن بذر کتان :
کتان حاوی موسیلاژ چسبند ، آلبومین ، روغن ، تانن ، املاح پتاسیم می باشد .
کتان دارای اثر مدر ، تسکین دهنده درد و شیر افزا و هشم کننده دارد ، تخم بو داده آن نیز دارای اثر قابض می باشد .
دانه کتان به علت دارابودن موسیلاژ فراوان نرم کننده خوبی می باشد و بنابراین در رفع یبوست از آن استفاده می شود ، برای این منظور معمولا دانه ها را بدون آنکه جویده شوید با کمی آب می بلعند و یا موسیلاژ دانه ها را که قبلا استخراج نموده اند در آب حل کرده مصرف می نمایند .
مصرف تخم کتان در تقویت حافظه و نیروی جنسی نقش مفید دارد ، در ضمن برخی اطباء سنتی استنشاق گل کتان را در تقویت قلب موثر ذکر کرده و برای آن اثر شادی آور و آرام قائل هستند .
نوشیدن دم کرده دانه کتان اثر قاطع در رفع التهاب های مخاط بدن به خصوص مجاری ادرار دارد .
مصرف ریشه کتان با عسل و فلفل در معالجه ناتوانی جنسی و تخم کتان به تنهائی در تقویت و افزایش اسپرم اثر شفابخشی دارد .
باری مقابله با کم وزنی و لاغری توصیه شده است که از بذر کتان + نشاسته + شکر + بادام استفاده نمائید تا اثر مثبت آن را مشاهده کنید .
مصرف دم کرده تخم و برگ کتان در درمان یبوست نقش مثبتی دارد .
مصرف تخم کتان برای اشخاصی که به بیماری هایی نظیر ؛ اختلال و بی نظمی در عادت ماهیانه ، زخم روده ، ورم کلیه و پروستات ، ورم ماهیچه های معده ، سرف ، ورم معده ، زبری صدا ، کولیت ، سوهاضمه ،کهیر ، زخم معده ، ورم بناگوش ، ورم مثانه ، سنگ کلیه و ناراحتی های پوستی می باشند مفید بوده و می تواند اثر شفابخشی داشته باشد .
در مورد درمان ورم روده ها توصیه شده است که تخم کتان را مخلوط با ریشه و یا پودر شیرین بیان دم کرده و به مصرف درمانی برسانید .
برخی از مصارف خارجی کتان به شرح زیر می باشد ؛
پوشیدن لباس های تهیه شده از کتان مانع تعرق زیاد می شود.
روغن کتان در رفع سوختگی ها مورد استفاده درمانی قرار می گیرد .
چکاندن چند قطره از لعاب تخم کتان در رفع سرخی چشم اثر بخش است .
ضماد تخم دانه کتان برای درمان زگیل توصیه شده است .
علاوه بر موارد مذکور در استعمال خارج از گرد دانه کتان یا جوشانده آن در آب در درمان التهاب های سطحی بدن ، باز کردن دمل ، زخم های دردناک به صورت ضماد استفاده می شود ، برای تهیه ضماد دانه کتان مقدار 15 الی 25 گرم آراد دانه های تازه گیاه را در نیم لیتر آب ریخته و سپس آن را به طور غلیظ جوشانده به کار می برند .
هشدار
مصرف تخم کتان به خصوص به مقادیر زیاد در برخی افراد ممکن است که منجربه عدم جذب برخی از ویتامین ها ، نفخ معده ، اسهال و حتی مسمویت گردد .
اشخاصی که از شب کوری رنج می برند در خوردن کتان باید امساک کنند .
اگر از خواندن این مقاله لذت بردید، آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.