خواص بابونه ؛ از پوستی زیبا تا بدنی سالم
اختصاصی نارین گل _ مقاله ای برگرفته از کتاب های " یکصد گیاه معجزه گر " جلد اول از دکتر سهراب خوشبین و "حکیم باشی " تالیف حامد یوسفی ، مهدی الدراوشه . بابونه از گذشته برای درمان تب و لرزهای نوبه ای به کار می رفته و برای سلامت پوست بسیار مفید است. برای آشنایی با خواص بابونه با ما همراه باشید.
بابونه Chamomile
نام علمی Chamaemelum nobile
بابونه گیاهی است پایا ، به بلندی 20 تا 30 سانتی متر و بسیار معطر .ساقه آن به رنگ سبز مایل به سفید است و برگ ها تناوب بسیار بریده بریده و پوشیده از کرک است . گل های آن در یک طبق که به طور منفرد در انتهای ساقه ی گل دهنده در تابستان ظاهر می شود .در هر طبق گل های سفید در اطراف دایره و گل های زرد در قسمت مدور و برجسته ی وسط طبق قرار دارند
این گیاه جزء تقویت کننده های تلخ محسوب می شود .
این گیاه از زمان های گذشته برای درمان تب و لرزهای نوبه ای به کار می رفته است و برای سلامت پوست بسیار مفید است .
ترکیبات شیمیایی
بابونه دارای ترکیباتی نظیر تانن ، اسانس ، فرار و روغنی آنیه من ، صمف و، مواد تلخ ، قند ، آنتمین ، یک گلو کوزید تلخ ، اسید فسفریک و گوگرد می باشد .
خواص دارویی
بر طبق طب سنتی ایران ، بابونه گرم و خشک است و خواص بابونه شامل موارد زیر است:
1 - بابونه پیشنهادی بسیار خوب به کسانی است که دچار زخم معده و ورم معده هستند .بابونه را از بهترین گیاه ها در درمان زخم معده و ورم معده می دانند . به طوری که به آسانی می تواند این مرض را درمان کند .
شما برای درمان زخم معده بایستی یک لیوان چای غلیظ بابونه را (در یک لیوان آب جوش : 3 تا 4 قاشق چای خوری یا 4 چای کیسه ای ) درست کنید و هر صبح ، بعد از بیدارن شدن ، ناشتا ، یک لیوان چای را بنوشید . چهار دقیقه به پشت دراز بکشید و بعد روی دست راست خود بخوابید و سپس روی دست چپ و در آخر روی شکم .هر کدام از این حرکت ها باید در حدود چهار دقیقه انجام شود و یک ربع بعد از اتمام این حرکت باید صبحانه را میل فرمایید .برای بهبود کامل زخم معده این عمل را به مدت دو هفته ادامه دهید . 2 - بابونه تنظیم کننده ی پریود است و کم ترشحی عادت ماهیانه را درمان می کند .
3 - اسانس بابونه ، به دلیل اثر قی آورش ، در مورد مسمومیت های غذایی مصرف می شود .
4- بابونه دردهای پریود را آرام می کند .
5 - بابونه را با سرکه مخلوط کنید و برای درد چشم ، بخور دهید .
6 - بابونه مقوی اعصاب ، مغز و قوای جنسی است .
7 - بابونه بی اشتهای را درمان می کند .
8 - روی رفع ورم روده اثر می گذارد .
9 - برای خوابی راحت و مقابله با بی خوابی ، باید ده دقیقه قبل از رفتن به رختخواب ، یک فنجان چای بابونه بنوشید .10 - اگر با چای بابونه ، موهای بلوند را بشوئید باعث روشن تر و شفاف تر شدن آنها می شود .
11- زردی را رفع می کند .
12 - با جویدن بابونه زخم های دهانی خور را التیام بخشید .
13 - در صورت ادرار قطره قطره از چای بابونه استفاده کنید .
14 - برای میگرن و سر درد بسیار مفید است .
15 - درد هنگام دندان درآوردن نوزادان را با خوراندن چای بابونه به نوزاد تسکین دهید .
16- چای بابونه دردهای عضلانی را آرام می کند .
17- چند قطره اسانس بابونه را در وان حمام برزید و به مدت یک ربع در آن دراز بکشید .حمام بابون اثر نیرو دهنده دارد .
18 -چای بابونه برای اختلالات یائسگی بسیار مفید است و به خانم های یائسه مصرف هر روزه این چای توصیه می شود .
19 - برای دفع سنگ مثانه مفید است .
20 - مسکن درد و تب بر است .
21- معده را تقویت می کند .
22 - برای رفع نارحتی های پوستی مثل اگزما و کهیر ، اسانس بابونه را با روغن بادام مخلوط کنید و بر روی پوست بمالید .
23 - برای درمان سنگینی گوش و گوش درد ، یک قطره روغن بابونه را داخل گوش بریزید .
این ها همه خواص بابونه ، گیاهی بی نظیر برای سلامت پوست و بدن است که برایتان شرح دادیم.
نحوه ی مصرف بابونه
اسانس بابونه :
با تقطیر با بخار آب ، شما می توانید مقدار کم اسانس موجود در بابونه( کمتر از یک درصد ) را به دست آورید . بعد از تقطیر با بخار آب اسانس به دست آمده به رنگ آبی روشن است و در گذشت زمان به رنگ زرد مایل به قهوه ای در می آید .اسانس بابونه به دلیل دارا بودن بوی بسیار قوی و طعم معطر و سوزاننده اش ، در ساختن عطر و معطر کردن غذا ها به کار می رود .
چای بابونه یا دم کرده ی بابونه :
شما به آسانی می توانید این چای را با ریختن یک قاشق چای خوری بابونه خشک در یک فنجان آب جوش و به مدت 5 دقیقه دم کردن به دست آورید .
روغن بابونه:
برای تهیه ی این روغن ، مقداری از گل خشک بابونه را با چهار برابر وزنش روغن کنجد مخلوط کرده و سپس به اندازه ی دو برابر گل بابونه به آن آب اضافه کنید و آن را در معرض حرارت قرار دهید تا بجوشد و آب آن کاملا تبخیر شود و فقط روغن بماند . همچنین می توانید مقداری گل خشک بابونه را با 10 برابر وزنش روغن زیتون مخلوط کنید و روی حرارت ملایم بگذارید تا دم بکشد ( نباید بجوشد ) و هر چند وقت یک بار آن را هم بزنید .بعد از دم کردن آن را از روی حرارت بر دارید و بعد از 24 ساعت با صافی با فشار رد کرده و در شیشه ای در بسته بگذارید . این روغن را برای نفخ و قولنج روی شکم بمالید.
بخور بابونه :
بابونه از گیاهانی است که در بسیاری از کرم ها و ماسک های تجاری از آن استفاده شده است . این گیاه سرشار از مواد آنتی باکتریال و ضد عفونی کننده می باشد .بابونه می تواند حساسیت های پوستی که با خارش خشکی همراه است را درمان کند .
بخور بابونه ،تاثیرات شگفت انگیزی بر پوست دارد ، که علاوه بر از بین بردن میکروب ها و رفع التهاب های پوستی ، موجب می شود که خون در صورت شما سریعتر گردش کند و که این خود باعث جوان شدن و شادابی پوست می شود . همچنین این بخور منافذ پوست را باز کرده و باعث دفع سموم و فلزات سنگینی که در طی روز در آن نقوذ کرده ، می شود و از این رو برای کسانی که در معرض آلودگی شهر های بزرگ هستند برای پیشگیری و شادابی پوست بسیار لازم است .
همچنین بسیاری از محققان در زمینه ی گیاهان دارویی معتقدند که بخور بابونه یکی از بهترین و قوی ترین روش ها برای از بین بردن جوش های سر سیاه و زیر پوستی است که ناشی از خواص آنتی باکتریال بابونه می شود . یکی از ترکیب هایی بسیار مفید برای شادابی و درخشان کردن پوست بخور همزمان بابونه به همراه ختمی است . این بخور سبب مرطوب شدن و پاکسازی صورت می شود . همچنین در صورت داشتن پوستی حساس باید بابونه را به همراه گل همیشه بهار استفاده کرد و در صورت داشتن پوستی چرب می توانید بابونه را با اسطوخودوس بخور دهید . بهترین طول زمان برای بخور بابونه 10 دقیقه می باشد .
عرق بابونه
عرق بابونه را از گل های این گیاه در فصل گل دهی تهیه می کنند . این عرق دارای طبیعت گرم است و از آن جهت برای افسردگی ، ناراحتی های گوارشی ، تقویت پوست و مو و نیز تقویت معده و سیستم گوارشی مفید است .
مصرف روزانه ی یک فنجان عرق بابونه قبل از خواب موجب تقویت اعصاب ، نیروی جنسی و تقویت حافظه است . برای درمان نارحتی های دستگاه تنفس ، نظیر تنگی نفس و درد سینه می توان از عرق بابونه استفاده کرد . مصرف این عرق موجب تقویت سمستم ایمنی بدن می شود .
مطالب این مقاله تا چه اندازه برای شما مفید بود؟
اگر پرسش یا نظری درباره این مطلب دارید، اینجا مطرح کنید