ماساژ آروماتراپی چیست؟
ماساژ آروماتراپی چیست؟
ماساژ آروماتراپی یا همان رایحه درمانی یکی از انواع رایج ماساژهایی است که بر سیستم عصبی تاثیر گذاشته و برای حفظ آرامش، کنترل استرس و مدیریت اضطراب کاربرد بسزایی دارد.
تاریخچه ماساژ آروماتراپی
از زمان های بسیار دور مردم در مناطق مختلفی مانند مصر، هند، چین و یونان دریافتند که ماساژ به همراه عطر خوش روغنهای گیاهی، خاصیت درمانی و همچنین تاثیر مثبتی در آرامش و کاهش استرس افراد دارد.
ماساژ آروماتراپی
در واقع آروماتراپی از طریق استنشاق و جذب پوستی روغنهای اسانسی با خاصیت درمانی، پیامهایی را به بخش لیمبیک مغز که در درک احساسات نقش دارد، منتقل می کند. از این طریق بر عوامل حیاتی بدن انسان مانند گردش خون، ضربان قلب، تنفس و... اثر می گذارد. برای انجام ماساژ آروماتراپی از روغن های گیاهی ویژه ای که خاصیت درمانی خاصی دارند، استفاده می شود . رایج ترین این روغن های ماساژ آروماتراپی طبعی گرم دارند و با عطر دلنشین بر سیستم عصبی انسان تاثیر می گذارند. روغن حاصل از ترکیب چند رایحه به بدن مالیده شده و تکرار میشود با سرعتی ملایم، تا زمانی که عضلات و پوست بدن فرد گرم شود. پس از آن که ماساژور تشخیص دهد که بدن آماده است حرکات ماساژ را بر عضلات عمیق تر آغاز میکند.
ماساژ آروماتیک تقریبا ۶۰ دقیقه زمان میبرد و از ناحیه پشت شانه ها آغاز میگردد.
عطر و رایحه استنشاق شده از روغنهای آروماتراپی در مغز انسان روی دو قسمت به نام های آمیگدال و همچنین هیپوکامپ تاثیر می گذارد. با توجه به نقش این دو ساختار در درک احساسات بر عملکرد مغز و آرامش و احساسات انسان موثر است.
روغن آروماتراپی
برای انجام ماساژ آروماتراپی و بهره مندی از فواید بسیار آن از روغن های خاصی استفاده می شود. این روغن ها گیاهی هستند و از دانه ها و عصاره های متعددی با فواید گوناگون تهیه میشوند. از بهترین و پرطرفدارترین روغنهای آروماتراپی میتوان به روغن اسانسی زمستان سبز، اسطوخودوس، گل رز، شمعدانی، ریحان، ترنج، بابونه، پرتقال و ... اشاره کرد.
جالب است بدانید علاوه بر اینکه استنشاق این رایحه ها موجب آرامش و کاهش تنش می گردد همچنین ماساژ با این روغن ها باعث افزایش گردش خون می شود. جذب این روغن حین ماساژ از طریق پوست انجام گرفته و ضمن اینکه نرمی و لطافت فراوانی برای پوست به ارمغان می آورد، اثر درمانی بسیاری نیز دارد.
رابطه ماساژ آروماتراپی و رایحه های مختلف
در موارد بسیاری جهت خاصیت درمانی بیشتر و بازدهی بالاتر ماساژ آروماتراپی از ترکیب چند روغن مختلف استفاده میشود و مخلوط چند روغن دارای رایحه دل انگیزتر و اثربخشی بیشتر است. محصولات اروماتراپی بسته به تشخیص و مهارت ماساژور متنوع هستند و به هدفهای متعددی مورد استفاده قرار میگیرند.
هر کدام از روغنهای آروماتراپی خاصیت درمانی خاصی دارند. برای مثال استفاده از روغن اسطوخودوس در تنظیم فشار خون و تسکین اعصاب نقش بسزایی دارد. در بسیاری از موارد آروماتراپی با ترکیب دو یا چند روغن به هدف درمانی و به تشخیص متخصص آروماتراپی انجام میشود.
همان طور که اکثر افراد اطلاع دارند اسطوخودوس گیاهی است که عصاره آن برای آرامش و افزایش کیفیت خواب مفید است. از روغن اسانس lavender یا اسطوخودوس در ماساژ آروماتراپی برای درمان سردردهای میگرنی یا سردردهای ناشی از خستگی کاربرد دارد.
درصورتی که فرد به منظور کاهش یا درمان عارضه های پوستی و تنشهای روحی و استرس قصد ماساژ آروماتراپی داسته باشد از رایحه درمانی با روغن اسانس شمعدانی استفاده می شود.
آروماتراپی با روغن اسانسی گل رز به طور معمول برای درمان اضطراب، افسردگی، علائم پیش از قاعدگی، درد قاعدگی، سردرد، تقویت حافظه، کاهش استرس و افسردگی موثر است. و همچنین در افزایش قوای جنسی نیز نقش بسزایی دارد.
در میان انواع روغنهای اسانسی ماساژ آروماتراپی با روغن پرتقال طرفداران بسیاری دارد زیرا این روغن در آرامش و رفع خستگی و ایجاد شادابی تاثیر شگفت انگیزی به جا گذاشته است.
آشنایی با فواید ماساژ آروماتراپی
ماساژ آروماتراپی جهت پیشگیری از شدت گرفتن یا ابتلا به بیماریها نقش موثری دارد ولی درمان قطعی نیست. پزشکان عموما ماساژ آروماتراپی را به عنوان روشی جهت تسریع بهبودی، در کنار درمان اصلی به بیماران توصیه میکنند.
- حالت تهوع را کاهش می دهد.
- در مدیریت اضطراب نقش دارد.
- دردهای موضعی و عضلانی را کاهش میدهد.
- در کاهش خستگی های مفرط موثر است.
- گردش خون را بالا می برد و موجب تنظیم فشار خون میگردد.
- دردهای پیش از قاعدگی، قاعدگی های دردناک و مشکلات یائسگی در زنان را بهبود میبخشد.
- با افزایش جریان خون و تغذیه ریشههای مو، از ریزش مو پیشگیری میکند.
کاربردهای درمانی ماساژ آروماتراپی
آنچه موجب خاصیت درمانی ماساژ آروماتراپی است حرکات ملایم و بعضا عمیقی است که با آرامش بر روی عضلات انجام می شود. این حرکات سرعت جریان خون را افزایش میدهد و بالا رفتن گردش خون در نواحی تحت ماساژ عاملی است که به دفع سموم بدن و ترمیم آسیبهای بافتی کمک شایانی میکند.
مطالب این مقاله تا چه اندازه برای شما مفید بود؟
اگر پرسش یا نظری درباره این مطلب دارید، اینجا مطرح کنید